سردار سر لشگر شهيد حسن باقري روز سوم شعبان برابر با 25 اسفند 1334 شمسي ، زاد روز فرخنده امام حسين (ع) در تهران چشم به جهان مي گشايد . از اين رو، او را «غلامحسين» مي نامند. فعاليتهاي شهيد پس از پيروزي انقلاب اسلامي غلامحسين پس از پيروزي انقلاب اسلامي ، در نهادهاي مختلف فعاليت مي كند. يك بار نيز به عنوان «خبرنگار» ، سفر پانزده روزه به «لبنان» و «اردن» انجام مي دهد و گزارش تحليلي جامعي از وضع نابسامان مسلمانان آن جا تهيه مي كند. خرداد ماه 1358 ديپلم ادبي مي گيرد و در رشته «حقوق قضايي» دانشگاه تهران قبول مي شود. وي در دانشگاه ، نقش مؤثري در مقابله با توطئه هاي ضد انقلاب ايفا مي نمايد. باقري اوايل سال 1359 به عضويت سپاه در مي آيد و در واحد اطلاعات مشغول خدمت مي شود. در اين واحد بود كه نام مستعار «حسين باقري» برايش انتخاب مي شود. |
فعاليتهاي شهيد در دوران دفاع مقدس
حسين باقري ، اول مهر ماه 1359 ، همراه تعدادي از پاسداران راهي جبهه هاي جنوب مي شود. در بدو ورود به اهواز ، اقدام به راه اندازي «واحد اطلاعات عمليات رزمي » براي دستيابي به اطلاعات دقيق از موقعيت دشمن مي كند. او خود شخصاً همراه ديگر نيروهاي اطلاعاتي ، به شناسايي مواضع نيروهاي عراق مي پردازد . در برخي موارد تا عقبه دشمن نفوذ مي كند. باقري توان ، هوش و استعداد شگرفي در تحليل اطلاعات دشمن از خود نشان مي دهد ؛ به طوري كه در اغلب مواقع ، تحركات احتمالي دشمن را پيش بيني مي نمايد.
اقدامهاي پيگير و اساسي او در زمينه اطلاعات ، به راه اندازي واحد اطلاعات ـ عمليات در ستاد عمليات جنوب منتهي مي شود. نيروهاي اين واحد ، در كمتر از سه ماه ، در همه محورهاي جنوب ، با تمام قدرت مستقر مي گردند و به عنوان چشم فرماندهي ، در محورهاي مختلف عمل مي كنند.
از ديگر اقدامهاي مفيد شهيد باقري ، تشكيل بايگاني اسناد جنگ ، ترجمه اسناد و شنود بي سيم دشمن است كه هر كدام نقش ارزنده اي در جنگ ايفا مي كند. همچنين طراحي گردان هاي رزمي و سازماندهي آنها از كارهاي خوب او محسوب مي شود.
شهيد باقري ، به دليل برخورداري از توانمندي فكري و شهامت نظامي در دي ماه 1359 به عنوان يكي از معاونان ستاد عمليات جنوب انتخاب مي شود و در شكست محاصره سوسنگرد ، فرماندهي عمليات «امام مهدي (عج)» را مي پذيرد. در فتح «ارتفاعات الله اكبر» و «دهلاويه» نقش بسيار ارزنده و مهمي ايفا مي كند. در اجراي عمليات «فرماندهي لايق و كاردان شناخته مي شود.
در عمليات «ثامن الائمه »، فرماندهي محور «دارخوين» را به او مي سپارند و در شكست «حصر آبادان» در طراحي و سازماندهي عمليات و كسب اخبار و اطلاعات از دشمن ، نقش مؤثري ايفا مي نمايد. در عمليات «طريق القدس» ، براي اولين بار قرارگاه مشترك «نصر» ميان سپاه و ارتش ايجاد و شهيد باقري به عنوان فرمانده قرارگاه نصر منصوب مي شود و در عمليات «فتح المبين» ، «بيت المقدس» و «رمضان» ، با لياقت و شايستگي تمام ، انجام وظيفه مي كند. پس از پايان عمليات رمضان ، از سوي فرماندهي كل سپاه ، به سمت فرماندهي «قرارگاه كربلا» ، «جانشين فرماندهي كل » در قرارگاه جنوب منصوب مي شود.
پس از شكل گيري سازمان رزمي سپاه ، با توجه به توان و تجربه اي كه شهيد باقري داشت ، به عنوان «جانشين فرماندهي يگان زميني سپاه پاسداران» برگزيده مي شود و بنيان يك يگان رزمي استوار و شكست ناپذير را بنا مي نهد.
ويژگيهاي اخلاقي
شهيد باقري ، فردي با تقوا، هوشمند ، مبتكر و در عين حال متواضع و فروتن بود. در شرايط سخت، صبر و بردباري را از دست نمي داد. شجاعت و شهامت وي زبانزد بود.
شهيد باقري همواره نيروها را به وحدت و هماهنگي دعوت مي كرد و در اين زمينه ، از هيچ تلاشي دريغ نمي كرد. هر جا كه به او نياز بود ، بسرعت در صحنه حضور مي يافت. او فردي خود ساخته و وارسته بود. نسبت به حفظ بيت المال ، حساسيت خاصي داشت.
در تمام كارها فقط رضاي خدا را در نظر داشت و همه تلاشش براي جلب حضرت حق بود. در جبهه به نام «سقاي بسيجيان» معروف بود . آنان را خيلي دوست داشت. در وراي شخصيت نظامي ، روحي لطيف داشت كه سرشار از مهر و عطوفت و از خود گذشتگي بود. برخي تعجب مي كردند كه با اين رقت قلب ، چگونه مي جنگد. اينها همه نشانگر روح بزرگ او بود كه همه صفات نيك را يكجا داشت.
چگونگي شهادت
اين فرد عرصه هاي نبرد ، با تمام خصلتهاي خوب و والاي انساني، وراي نظامي خود، در پي معشوق و معبودش بود و سرانجام به وصل جانان رسيد و از آلام دنيا و مافيها رهيد. شهيد باقري ميقاتش را در جبهه ها يافته بود . از اين روي ، ماندن در جبهه را به رفتن سفر حج در سال 1361 ترجيح داد. روز 9 بهمن 1361 ، روز ميعاد شهيد باقري بود و شناسايي ضيافتي براي يك ملاقات جاودانه. پنج روز دور ماندن از جبهه ها ـ حتي اگر براي زيارت كعبه باشد ـ شايد براي شهيد باقري زياد بود.