سردار شهيد حسن زماني

حسن ، به سال 1334 شمسي در يك خانواده محروم، اما پاكدامن و با تقوا زاده شد. خانواده اش در تربيت او كوشا بود و او را دوستدار اهل بيت (ع) و رسالت بار آورد. حسن با سختي و مشكلات رشد كرد و دوره ابتدايي را با موفقيت سپري كرد. از هوش خوبي برخوردار بود. علاقه فراواني به آموختن از خود نشان مي داد. اما به دليل مشكلات مادي و معيشتي ،نتوانست به تحصيل ادامه دهد. بناچار به تهران مهاجرت نمود تا بتواند هم كاري به دست آورد و هم به تحصيل ادامه دهد.

حسن در تهران، در منزل خواهرش زندگي مي كند و كاري در بازار پيدا مي كند. او به خريد و فروش لوازم و وسايل ورزشي روي مي آورد و شبانه به تحصيل مشغول مي شود. از آن جا كه وي روحي سالم و وجداني بيدار داشت، با وجود آلودگي جو اجتماعي در زمان رژيم ستم شاهي، هرگز به مظاهر فساد روي خوش نشان نمي دهد و از افراد رياكار و ناسالم پرهيز مي كند.

فعاليتهاي شهيد در دوران دفاع مقدس

حسن با شروع جنگ تحميلي ، عازم جبهه هاي جنوب مي شود . شهيد زماني در بيشتر عمليات ها حضوري فعال مي يابد. او در طول حضور ايثارگرانه در دفاع مقدس ، يازده بار مجروح مي شود و هر بار پيش از مداوا و بهبود يافتن سلامتي كامل، خود را به جبهه مي رساند. زماني كه روي مين رفته و در بيمارستان بستري بود، خبر شهادت شهيد بهشتي و يارانش ، زخمي بر قلبش مي نهد كه زخم پا را فراموش مي كند. او بيشتر اوقات خود را در جبهه يا در بيمارستان به سر مي برد و خيلي كم به مرخصي مي رود.

زماني ، در طول تلاش و فعاليت خود در جبهه هاي حق عليه باطل، از خود توانمندي هاي نظامي زيادي بروز مي دهد و مديريت و مداراي خاصي از خود به نمايش مي گذارد. و در اين زمينه ، رشد و ترقي مي كند. آخرين مسؤوليت وي فرمانده محور بود كه در عمليات خيبر، جوهره اصلي خود را نشان مي دهد و كاري مي كند كارستان.

ويژگيهاي اخلاقي

درباره ويژگيهاي اخلاقي شهيد زماني، همسرش مي گويد:

«ايشان بسيار با گذشت ، شجاع و فداكار بود، بندرت عصباني مي شد. بسيار اهل مطالعه بود و به پدر و مادرش احترام خاص قائل بود. گاهي اوقات كه به مرخصي مي آمد. به خانواده شهدا سركشي مي كرد. با همه بستگان و فاميل رابطه خوب داشت. به اسلام و امام عشق مي ورزيد. »

شهيد زماني ، فردي متواضع و با ديگران خوش برخورد بود؛ بويژه با بسيجيان .او مديري توانمند و صاحب ابتكار و خلاقيت بود و از توان سازماندهي بالايي برخوردار بود. اهل خطر كردن بود و با  شهامت به استقبال خطر مي رفت. در عمليات «خيبر» با وجود آگاهي از سفر بي بازگشت . حماسه آفريد و در «جزيره مجنون» عشق را به نمايش گذاشت و با دلي آرزومند به استقبال «شهادت» رفت.

چگونگي شهادت

شهيد حسن زماني ، همان گونه كه اشارت رفت، دل در گرو محبت دوست نهاد و به آرزوي ديرينه اش رسيد و در 18 اسفند ماه 1362 در عمليات حماسي خيبر، در «جزيره مجنون» ، به درجه رفيع شهادت نائل آمد و پيكر پاكش به دست خانواده اش نرسيد؛ چرا كه خود آرزو داشت گمنام شهيد شود و جنازه اي نداشته باشد.