جبهه جنوبي ( دفتر چهارم)

جاده صاحب الزمان (عج)

واقع در كيلومتر 29 جاده اهواز - خرمشهر، قبل از عمليات خيبر براي تردد رزمندگان اسلام و رسيدن به منطقه هور الهويزه و رفتن به جزاير مجنون بازسازي و اسفالت گرديد.

قرارگاه خاتم الانبياء (ص) براي هدايت عمليات خيبر در ضلع شمالي ابتداي جاده صاحب الزمان (ع) قرار داشت كه هم اكنون هيچگونه آثاري از آن باقي نمانده است.

بعضي از كاروانهاي راهيان نور براي رفتن به گلزار شهداي هويزه از مسير اين جاده تردد مي كنند.

 

 

تقاطع جاده اهواز ـ جفير

در كيلومتر 38 اين جاده و در نزديكي پادگان حميد قرار دارد. رزمندگان اسلام در دوران 8 سال دفاع مقدس براي رفتن به مناطق عملياتي طلاييه ، هور العظيم و جزاير مجنون از مسير جاده اهواز عبور مي كردند.

ايستگاه صلواتي توسط يكي از ستادهاي كمك رساني در اين تقاطع احداث و تا پايان جنگ تحميلي از رزمندگان پذيرايي به عمل مي آورد .

 

جاده جفير

واقع در كيلومتر 38 جاده اهواز ـ خرمشهر و يك كيلومتري پادگان حميد، كه  به سمت مناطق عملياتي خيبر و بدر و هور العظيم امتداد دارد.

نقاط مهمي كه در مسير جاده جفير قرار دارد به شرح زير است :

ـ دژ دفاعي ارتش جمهوري اسلامي ايران

ـ پاسگاه برزگر محل قرارگاه هاي تاكتيكي

ـ پاسگاه جفير

ـ پاسگاه خاتمي

ـ سه راهي فتح، يكي از معروفترين تقاطع ها در زمان جنگ تحميلي به سمت منطقه طلاييه و جزاير مجنون بود.

ـ بيمارستان صحرايي امام رضا (ع) كه مجروحين عمليات هاي خيبر و بدر در اين بيمارستان مداوا مي شدند.

ـ ايستگاه صلواتي جفير واقع در تقاطع پاسگاه برزگر و جفير

 

منطقه عملياتي خيبر

عمليات خيبر با رمز مقدس يا رسول الله (ص) از تاريخ 3/12/62 تا 23/12/62 در منطقه هور العظيم ، جزاير مجنون و منطقه طلاييه توسط رزمندگان اسلام اجرا گرديد.

يكي از محورهاي مهم و اصلي اين عمليات منطقه طلاييه بود كه رزمندگان اسلام براي درهم شكستن انواع موانع و استحكامات دشمن و عبور از ميادين مين و تله هاي انفجاري نبرد سنگين و نابرابري با يگانهاي زرهي ، مكانيزه و پياده عراق داشتند و موفق گرديدند تا نزديكي هاي پل نشوه و پد شرقي جزيره جنوبي مجنون پيشروي نمايند.

پس از آتش بس و پايان جنگ تحميلي عراق بر عليه ايران اسلامي كميته تفحص شهدا براي كشف بدن هاي مطهر شهدا در منطقه طلاييه مستقر گرديد و تا كنون پيكر صدها شهيد را كشف و شناسايي كرده و به خانواده هايشان تحويل داده است. شهيدان حاج محمد ابراهيم همت ، مهدي و حميد باكري در عمليات خيبر و شهيد عباس كريمي در عمليات بدر در اين منطقه به شهادت رسيدند .

منطقه طلاييه از طلاييه جديد تا پل نشوه و پد شرقي جزيره مجنون امتداد دارد و يكي از مناطقي است كه آثار جنگ تحميلي شامل دژ، ميادين مين ، خاكريزها ، سنگرها ، سيم هاي خاردار ، تله هاي انفجاري ، تانك هاي سوخته در آن باقي مانده است.

 

نقاط مهم منطقه طلاييه و هور العظيم

ـ طلاييه قديم و دژي كه در حاشيه جنوبي جاده به سمت طلاييه جديد قرار دارد.

ـ طلاييه جديد واقع در محل استقرار كميته تفحص شهدا

ـ حسينيه حضرت ابوالفضل (ع) واقع در طلاييه جديد و جنب مقر كميته تفحص شهدا كه 5 شهيد گمنام در اين حسينيه دفن شده و ضريح مطهر اين شهدا زيارتگاه زائران مناطق جنگي شده است.

ـ سه راهي شهدا واقع در انتهاي دژ طلاييه جديد، محل شهادت دهها شهيد و  مجروح شدن شهيد حسين خرازي فرمانده شجاع لشكر امام حسين (ع) كه منجر به قطع دست او گرديد .

ـ پل خيبر كه توسط جهاد سازندگي و مهندسي سپاه طراحي و در زير آتش سنگين توپخانه و بمباران هاي هوايي دشمن به طول 13 كيلومتر از ساحل شرقي هور العظيم تا جزيره شمالي مجنون احداث و نصب گرديد .

ـ جاده سيد الشهداء (ع) كه  توسط جهاد سازندگي در زير آتش سنگين دشمن به طول 13 كيلومتر از ساحل شرقي هور العظيم به فاصله 5 كيلومتر از پل خيبر تا جزيره شمالي مجنون احداث گرديد و تا پايان جنگ تحميلي مورد استفاده رزمندگان اسلام قرار گرفت ، جاده سيد الشهداء (ع) همچنان بر روي هور العظيم باقي مانده است

 

پادگان حميد

واقع در كيلومتر 39 جاده اهواز ـ خرمشهر ، اين پادگان متعلق به ارتش جمهوري اسلامي ايران است و از ابتداي جنگ تحميلي به اشغال ارتش متجاوز عراق در آمد و در مرحله دوم عمليات بيت المقدس در ارديبهشت ماه 1361 آزاد گرديد.

ارتش متجاوز عراق پس از 20 ماه اشغال اين پادگان در زمان عقب نشيني و فرار از اين منطقه اين پادگان را به طور كامل منهدم نمود. آثار تخريب هم چنان باقي است.

 

ايستگاه راه آهن حميد

واقع در 40 كيلومتري جاده اهواز و نزديكي پادگان حميد .

همزمان با عمليات كربلاي 5 هواپيماهاي متجاوز عراقي يك قطار حامل امكانات و تجهيزات را در اين نقطه بمباران كردند كه صدمات سنگيني به واگن ها و تجهيزات همراه، وارد گرديد. تعدادي از واگن هاي منهدم شده هم چنان در اين ايستگاه موجود است.

 

جاده و منطقه عملياتي كوشك واقع در كيلومتر 62 جاده اهواز ـ خرمشهر

يكي از محورهاي اصلي حمله عراق از مسير جاده كوشك به جاده اهواز ـ خرمشهر بود كه لشكر 5 مكانيزه عراق از اين محور تا دب حردان پيشروي نمود.

حد شمالي عمليات رمضان در منطقه كوشك بود و ارتش عراق در پايان جنگ تحميلي در سال 1367 مجدداً از منطقه كوشك حمله نمود و تا جاده اهواز ـ خرمشهر پيشروي كرد كه پس از سه روز نبرد رزمندگان اسلام توانستند ارتش متجاوز عراق را براي آخرين بار از خاك مقدس جمهوري اسلامي ايران بيرون برانند.