جبهه جنوبي ( دفتر دوم)

فكه

يكي از محورهاي اصلي هجوم ارتش عراق به شمال خوزستان محور فكه به شوش بود. منطقه عمومي فكه در شمال چزابه و در جنوب موسيان قرار دارد كه همجوار با منطقه العماره عراق مي باشد.

لشكر 1 مكانيزه عراق با عبور از مرز فكه، خود را به تنگه چزابه و غرب شوش رسانيد. عمليات والفجر مقدماتي در بهمن ماه سال 1361 و عمليات والفجر 1 در فروردين ماه 1362 در همين منطقه انجام شد.

ارتش عراق به دليل اهميت منطقه العماره و حفاظت از بزرگراه بغداد ـ بصره و همچنين وحشت از تكرار عمليات هايي چون فتح المبين و بيت المقدس ، تمامي اين منطقه را كه بخش اعظم آن، زمين هاي رملي است با ايجاد انواع كانال، موانع و سيم هاي خاردار و ميدانهاي وسيع مين ، آلوده و مسلح نمود كه همين امر موجب عدم موفقيت كامل عمليات هاي فوق گرديده و جمعي از پاكترين و مخلص ترين عزيزان سپاه اسلام در اين منطقه به شهادت رسيدند.

 

پس از پايان جنگ، نيروهاي تفحص شهدا (مخصوصاً تفحص لشكر 27 محمد رسول الله (ص) ) در اين منطقه آغاز به فعاليت نموده و تا كنون پيكرهاي مطهر دهها تن از شهدا را كشف و به خانواده هايشان باز گردانيدند.

به دليل آلودگي وسيع اين منطقه به مينهاي پاكسازي و خنثي نشده و همچنين نوع موانع و زمين (رملي) ، تعدادي از پاكباختگان گروه تفحص ، از جمله شهيدان محمودوند، پازوكي ، شاهدي ، غلامي و برادران صابري در اين منطقه و در حين جستجوي پيكر شهداء به شهادت رسيدند.

منطقه فكه در بيستم فروردين ماه 1372 شاهد عروج ملكوتي سيد شهيدان اهل قلم سيد مرتضي آويني و شهيد والامقام سعيد يزدان پرست ، به هنگام ضبط تصاوير فعاليت گروههاي تفحص شهدا، در اين نقطه (پاسگاه طاووسيه) بود.

 

شوش

شهر تاريخي و باستاني شوش كه شهر آپادانا (متعلق به دوره هخامنشيان) ، قلعه تاريخي فرانسوي ها (محل حضور باستان شناسان فرانسوي در چندين دهه قبل) و مقبره حضرت دانيال نبي (ع) را در دل خود جاي داده است، در شرق رودخانه كرخه قرار دارد. به دليل نزديك بودن اين شهر به خط مقدم منطقه ، در ابتداي جنگ مورد هجوم توپخانه عراق قرار گرفته و عمده سكنه آن مهاجرت نمودند.

اين شهر در طول جنگ تحميلي شاهد حضور خيل عظيم رزمندگان براي شركت در مراسم دعا و مناجات و زيارت بقره حضرت دانيال نبي (ع) بوده است.

 

كانال سلمان

اين كانال در 200 متري عبدالخان واقع شده و كليه خودرو ها براي وارد شدن به شهر اهواز از روي اين كانال عبور مي كنند.

اين كانال از روزهاي اول جنگ تحميلي براي حفاظت از شهر اهواز احداث گرديد و پس از آن براي آموزش هاي نظامي و رزم شبانه مورد استفاده رزمندگان اسلام قرار مي گرفت.

 

اهواز

اين شهر از روزهاي اول جنگ از دو محور طلاييه ، كوشك ، جفير و چزابه ، بستان ، سوسنگرد و حميديه مورد حمله ارتش متجاوز عراق قرار گرفت و يگانهاي عراق براي اشغال مركز خوزستان تا 20 كيلومتري اين شهر پيشروي نمودند و با اجراي آتش توپخانه خسارت زيادي به شهر وارد نمودند . پس از عقب نشيني يگانهاي عراق و دور شدن اين شهر از آتش توپخانه بارها مورد حملات هوايي و موشكي قرار گرفت و ضمن وارد شدن خسارت به اماكن عمومي تعداد زيادي از مردم بي دفاع شهيد و يا مجروح شدند.

رزمندگان اسلام از سراسر ميهن اسلامي به اين شهر وارد شده و سپس عازم به خطوط مقدم جبهه هاي جنوب مي شدند.

مراكزي چون بيمارستان هاي شهيد بقايي و امام خميني (ره) ، معراج شهدا ، اعزام مبلغ و تبليغات جبهه و جنگ ستادهاي كمك رساني پايگاه منتظران شهادت (گلف) ، مقر ده ها لشكر و تيپ سپاه ، مقر لشكر 92 زرهي ارتش ، ايستگاههاي صلواتي از ابتداي جنگ تحميلي تا پايان 8 سال دفاع مقدس ، در خدمت رزمندگان اسلام بود.

زيارتگاه «علي بن مهزيار» ، مصلي نماز جمعه ، حسينيه اعظم ، شهيد آباد و دهها حسينيه ديگر محل برگزاري مراسم هاي سخنراني و مذهبي رزمندگان اسلام بود.

 

تپه هاي فولي آباد

اين تپه ها در سمت ابتداي جاده سوسنگرد و در نزديكي پادگان شهيد غلامي قرار دارد. به دنبال رسيدن لشكر 9 زرهي عراق در تاريخ 7/9/59 به حميديه و احتمال عبور اين يگان به سمت اهواز و سقوط اين شهر رزمندگان اسلام براي دفاع از اهواز و سقوط اين شهر رزمندگان اسلام براي دفاع از اهواز و جلوگيري از پيشروي لشكر 9 زرهي عراق در بالاي تپه هاي فولي آباد مستقر شدند و با ايجاد انواع موانع به ويژه ميله هاي آهني به صورت ضربدري شكل در جاده سوسنگرد و اطراف آن آماده دفاع در برابر اين لشكر شدند وليكن با انجام عمليات شهيد غيور اصلي در غرب حميديه ارتش عراق هرگز به اين مناطق و اهواز نرسيد و مجبور به عقب نشيني تا غرب سوسنگرد شد.

 

حد نهايي تجاوز عراق در جاده سوسنگرد

لشكر 9 زرهي عراق با عبور از مرز، تنگه چزابه ، بستان و سوسنگرد در تاريخ 7/7/59 خود را تا روستاي كوت سيد نعيم در 2 كيلومتري غري حميديه رسانيد. يك گرده از رزمندگان شهادت طلب و ايثارگر به فرماندهي شهيد غيور اصلي از پايگاه منتظران شهادت اهواز براي جلوگيري از پيشروي لشكر 9 زرهي عراق به اين منطقه اعزام شدند و در شب 8/7/59 با پشتيباني آتش توپخانه هاي ارتش جمهوري اسلامي ايران حمله غافلگيرانه به تانك ها و نفربرهاي لشكر 9 زرهي عراق آغاز نمودند و تلفات سنگيني به آنها وارد كردند.

ارتش عراق با از دست دادن چندين دستگاه تانك و نفربر و بجا گذاشتن تعدادي از آنها تا غرب سوسنگرد عقب نشيني كرده و اين اولين حمله موفقيت آميز پاسداران جان بر كف و ارتشيان قهرمان بود.

 

شهر مقاوم سوسنگرد

ارتش متجاوز عراق در روزهاي اول جنگ تحميلي شهر سوسنگرد را به اشغال خود در آورد و با عبور از سوسنگرد تا 2 كيلومتري حميديه  پيشروي نمود . رزمندگان جان بر كف ميهن اسلامي و ستاد جنگ هاي نامنظم شهيد چمران عمليات هاي مختلفي براي آزاد سازي سوسنگرد انجام دادند و پس از چندين عمليات توانستند شهر سوسنگرد را از لوث متجاوزين پاكسازي نمايند.

در يكي از درگيري هاي داخل شهر كه، ارتش متجاوز عراق در قسمت جنوبي و رزمندگان اسلام در قسمت شمالي شهر مستقر بودند يكي از تانكهاي عراق از مسير جنوب به شمال خيابان طالقاني چند تن از برادران سپاهي مورد حمله قرار گرفت و از حركت باز ايستاد.

اين تانك كه تا كنون در اين خيابان نگهداري شده سند تجاوز ارتش عراق و استكبار جهاني است.

بر اثر اصابت خمپاره، گلوله هاي توپ و بمباران هاي هوايي خسارت سنگيني به اماكن مسكوني و اداري و تجاري سوسنگرد وارد شد.

 

بعضي از نقاط مهم سوسنگرد

الف ـ مسجد جامع كه محل تجمع اعزام رزمندگان اسلام به خطوط مقدم جبهه بود.

ب ـ مقر گردان شهيد علم الهدي كه آن شهيد بزرگوار و ديگر همرزمان دانشجو ، پاسدار و بسيجي او از اين شهر عازم منطقه هويزه شدند.

ج ـ بيمارستان شهيد چمران محل رسيدگي و مداواي مجروحان و رسيدگي اوليه به شهيد چمران پس از آنكه از منطقه دهلاويه به اين بيمارستان منتقل گرديد و پس از اقدامات اوليه به اهواز منتقل گرديد وليكن در بين راه به درجه رفيع شهدت نايل شد.

دـ محل نصب اولين پل بر روي رودخانه كرخه در حوالي صالح حسن كه با ابتكار چمران و گروه جنگهاي نامنظم طراحي و نصب گرديده بود و رزمندگان اسلام براي عبور از اين رودخانه و رساندن خود به خطوط مقدم در غرب سوسنگرد از ين پل كه بنام فينخي بود استفاده مي كردند.

 

ارتفاعات الله اكبر

اين ارتفاعات در شمال سوسنگرد و رود كرخه و حد فاصل سوسنگرد تا نزديكي بستان قرار دارد (دست راست جاده سوسنگرد به بستان) ارتش متجاوز عراق پس از تحمل شكستهاي پي در پي در سوسنگرد و عقب نشيني به غرب اين شهر ، ارتفاعات الله اكبر را به اشغال خود در آورد و با توجه به موقعيت استراتژيك اين ارتفاعات ، ديد خود را بر موضع رزمندگان اسلام تقويت نمود تا اينكه در عمليات امام علي (ع) در تاريخ 31/2/1360 بخشهاي عمده اي از اين ارتفاعات توسط رزمندگان اسلام آزاد گرديد.